HISTORIJA

nešto o našim korjenima

Restoran “MLIN”- Orljani  u Bihaću, smješten je na samom izlazu iz Bihaća prema Sarajevu, na putu AVNOJ-a, M5. Sagrađen je na prelijepoj adi rijeke Une, upravo na mjestu postojanja stare porodične vodenice, koja je u vlasništvu  porodice Karabegović više od jednog stoljeća.

Porijeklo vlasnika restorana i njegove porodice vezano je za centar grada Bihaća u kojem se nalazila porodična vodenica još i prije II svjetskog rata.  Zbog posla kojim se porodica bavila godinama i potrebe za proširivanjem, jedan od članova porodice Ilijas Karabegović, odlučio je da na  rijeci Uni u mjestu Orljani sagradi novu vodenicu za mljevenje žita. Tako je posao mlinara, zajedno sa svojim sinovima, a kasnije i unucima, obavljao sve do pred kraj prošlog stoljeća. Vodenica je predstavljala glavni izvor prihoda, kojim  su mlađi članovi ove porodice imali priliku da steknu određena obrazovanja i nastave život dalje, bez tradicionalnog zanimanja mlinara, poznatog za ovu porodicu.  Uvođenjem  električne energije u ruralna područja stvorila se mogućnost mljevenja žita na električni pogon, što je značajno imalo uticaja i na obim  rada ove vodenice. Opravdanost postojanja vodenice bila je sve manja.

Prestankom njenog rada,  prestajao i tradicionalni posao mlinara u tri generacije  ove porodice. Vrijeme je donosilo promjene koje su svoje tragove ostavile i na objektu stare vodenice, sve dok se jednog dana nije uklonila i njena poslednja ruševina.

0
pojedenih ćevapa
0
ispečenih janjaca
0
popijenih kafa
0
uslikano selfija

Na mjestu nekadašnje vodenice, jedan od unuka Ilijasa Karabegovića, provodi  svoju ideju u djelo, ostvarujući tako nove uslove za život i rad ove porodice na lijepoj adi rijeke Une.

Sagrađeni ugostiteljski objekat nosi  ime “Mlin”,  podsjećajući tako na tradiciju ove porodice.  Napravljen je od drveta u skladu sa prirodom koja ga okružuje i kao takav egzistira već 20 godina.

Danas se u sklopu ponude restorana “MLIN” - Orljani   u Bihaću, pored ukusne hrane  i tradicionalnih domaćih specijaliteta,  nudi smještaj za prenoćište u sklopu novoizgrađenih apartmana.

Porodica Karabegović, svim svojim gostima, nudi  kvalitetan odmor uz tradicionalna jela i moderno opremljene apartmane  na slapovima smaragdne rijeke Une.

Uživajte u prirodi,  s nama na usluzi.