since 1980

naša historija

obiteljska tradicija

Dobrodošli u Restoran Mlin

Spoj tradicionalnog i modernog

Spoj tradicionalnog i modernog. Savršena oaza mira na obalama ljepotice, rijeke Une.

Restoran „Mlin“ svojim gostima nudi bogatu paletu tradicionalne bosanske, internacionalne i mediteranske kuhinje. Jela spremljena s ljubavlju, okusom neprevaziđena, učinit će Vaš boravak u restoranu Mlin nezaboravnim iskustvom…

Planirate poslovni ručak, svečanu večeru ili pauzu nakon uspješno obavljenog posla, restoran Mlin je najbolja ideja. Tako blizu grada, a opet dovoljno udaljen da Vam pruži potrebni mir.

Kako smo počeli

nešto o našim korjenima

Restoran “MLIN”- Orljani u Bihaću, smješten je na samom izlazu iz Bihaća prema Sarajevu, na putu AVNOJ-a, M5. Sagrađen je na prelijepoj adi rijeke Une, upravo na mjestu postojanja stare porodične vodenice, koja je u vlasništvu porodice Karabegović više od jednog stoljeća.

Porijeklo vlasnika restorana i njegove porodice vezano je za centar grada Bihaća u kojem se nalazila porodična vodenica još i prije II svjetskog rata. Zbog posla kojim se porodica bavila godinama i potrebe za proširivanjem, jedan od članova porodice Ilijas Karabegović, odlučio je da na rijeci Uni u mjestu Orljani sagradi novu vodenicu za mljevenje žita. Tako je posao mlinara, zajedno sa svojim sinovima, a kasnije i unucima, obavljao sve do pred kraj prošlog stoljeća. Vodenica je predstavljala glavni izvor prihoda, kojim su mlađi članovi ove porodice imali priliku da steknu određena obrazovanja i nastave život dalje, bez tradicionalnog zanimanja mlinara, poznatog za ovu porodicu. Uvođenjem električne energije u ruralna područja stvorila se mogućnost mljevenja žita na električni pogon, što je značajno imalo uticaja i na obim rada ove vodenice. Opravdanost postojanja vodenice bila je sve manja.

Prestankom njenog rada, prestajao i tradicionalni posao mlinara u tri generacije ove porodice. Vrijeme je donosilo promjene koje su svoje tragove ostavile i na objektu stare vodenice, sve dok se jednog dana nije uklonila i njena poslednja ruševina.
Na mjestu nekadašnje vodenice, jedan od unuka Ilijasa Karabegovića, provodi svoju ideju u djelo, ostvarujući tako nove uslove za život i rad ove porodice na lijepoj adi rijeke Une.

 

Sagrađeni ugostiteljski objekat nosi ime “Mlin”, podsjećajući tako na tradiciju ove porodice. Napravljen je od drveta u skladu sa prirodom koja ga okružuje i kao takav egzistira već 20 godina.

Danas se u sklopu ponude restorana “MLIN” – Orljani u Bihaću, pored ukusne hrane i tradicionalnih domaćih specijaliteta, nudi smještaj za prenoćište u sklopu novoizgrađenih apartmana.

Porodica Karabegović, svim svojim gostima, nudi kvalitetan odmor uz tradicionalna jela i moderno opremljene apartmane na slapovima smaragdne rijeke Une.

Ostanimo u kontaktu
Uživajte u prirodi, s nama na usluzi.

Email: info@mlin.ba
Mob/Viber: +38761144200

EN / FR / DE

Restoran Mlin

Put V Korpusa bb
77000 Bihać
Bosna i Hercegovina

© Copyright Restoran Mlin 2024 | Sva prava zadržana.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg web iskustva.
Close